Säkra lösenord, finns de?

Osäkra appar, program och operativsystem. Sajter och tjänster som hackas, kappas och rensas på information. Ja, sommaren är inte över med listan är lång på säkerhetshål och läckt information. Personliga uppgifter dumpas tillsammans med inloggningsuppgifter med mera i klartext, fullt läsbart för vem som helst.

Nej, inget av ovanstående är påhittat. Det har hänt, och händer hela tiden. Det är ”ostoppbart”, och näst intill omöjligt att skydda sig mot att drabbas. Men man kan minimera riskerna genom några ”enkla” knep.

  1. Se till att ALLTID ha de senaste uppdateringarna
  2. Använd UNIKA lösenord
  3. Använd 2-vägs Auktorisering
  4. Används STARKA lösenord
  5. Använd en Lösenordshanterare

Att se till att sitt operativsystem och alla installerade appar/program är uppdaterad och i senaste version är ”livsviktigt”. Ett ouppdaterat system är inte bara en fara för dig, utan för alla andra användare på Internet.
”Rör inte min datorn, uppdatera din!”

Använd aldrig samma lösenord på fler ställen. Ett unikt lösenord till varje inloggning du har!

Med 2-vägs auktorisering så blir det mycket svårare för någon som kommit över ditt lösenord att logga in på de tjänster/system som du har aktiverat 2-vägs auktorisering på. Använd en 2-vägs auktoriserings-app, sms eller telefonsamtal, ja det finns säkert fler alternativ. Detta försvårar en hel del för en ”skurk”.

Unika lösenord i sig är inte starka. Ett starkt lösenord är minst 12 tecken långt, och består utav små, STORA bokstäver, siffror, specialtecken och har inget mönster. Tex: CE783rePa&$EthUB (Nu ska inte Detta lösenord användas, utan är bara ett exempel på ett starkt lösenord).

Lösenordshanterare är bra, ingen ”vanlig” människa kommer ihåg unika och starka lösenord till varje inloggning de användare. Men, man ska välja sin lösenordshanterare med omsorg. Det finns mängder av onlinetjänster som erbjuder dig att lagra dina lösenord i deras system så att du kan komma åt dem varifrån du är, mobil, dator, webbläsare, etc. Tänk på att sådana onlinetjänster har hackats och kommer med stor sannolikhet att hackas igen.

 

Så finns det säkra lösenord?
Nej, det gör inte det. Men om man följer exemplen här ovan då är det så nära säkert man kan komma.