Slutet för Android? Flera allvarliga sårbarheter på kort tid

Bara under de senaste 14 dagarna har det kommit fram uppgifter om minst sex nya allvarliga sårbarheter i Android. Minst en så kritisk att Google nu gått ut med att de kommer månatligen att släppa uppdateringar för Android.
Äntligen så har Google börjat inse att de måste säkra upp Android. Men sen har vi ju problemet att alla mobiltillverkare har sin egen ”smak” av Android. Så Google’s uppdateringar kan inte bara skjutas ut till alla Android-mobiler. Dock var Samsung ganska snabb med att hoppa på tåget, och lika så har nu LG gjort. Även de kommer börja med att månatligen släppa uppdateringar. Förhoppningsvis har de andra mobiltillverkarna på detta tåg relativt snart.

Men man ska inte ropa hej på än gång. Än så länge har ingen av mobiltillverkarna, eller Google meddelat NÄR de tänker börja med att månatligen släppa uppdateringarna. Och till vilka telefoner kommer tillverkarna att släppa uppdateringar för?
Jag kan inte tänka mig att de kommer att ta fram uppdateringar för sina lågpris mobiler. Och hur gamla mobiler kommer de att bry sig om? Kommen en två, tre, eller fyra år gammal Android-mobil få månatligen uppdateringar?

Sedan kommer vi till ett av de största hindren, mobiloperatörerna. För det är genom mobiloperatörerna som mobiltillverkarna släpper sina uppdateringar till mobilerna. Och här lär det inte gå snabbt.
Eller kommer de att göra som Microsoft gör, ”runda” mobiloperatörerna och skjuta ut uppdateringarna direkt till alla mobiler? Det är nog det enda rätta att göra. Visst, med operatörsspecifika mobiler så går det nog inte att runda mobiloperatörerna då de är inblandade i mjukvaran i mobilerna.

Men om allt detta nu skulle gå igenom så kommer nog kostnaden gå upp för Android-telefoner en hel del. För hela kalaset med att månatligen släppa uppdateringar kommer att kosta en hel del.

Jag börjar se slutet för Android…..

Läs gärna lite mer om de olika sårbarheterna på The Hacker News.

”Certifi-Gate” Android Vulnerability Lets Hackers Take Complete Control of Your Device

Hackers Can Remotely Steal Fingerprints From Android Phones

Android Vulnerability Traps Devices in ’Endless Reboot Loop’

How to Hack Millions of Android Phones Using Stagefright Bug, Without Sending MMS

New Android Vulnerability Could Crash your Phones Badly

Simple Text Message to Hack Any Android Phone Remotely