Öppet brev till Google och andra tillverkare av Android-enheter

English translation by Google

Sedan jag köpte min första Android-mobil 2010 har jag varit ”fast” i Android-världen.
Jag har köpt flera Android-mobiler, de flesta i så kallat ”flaggskepps-modell” till mig själv och till mina familjemedlemmar. Och likaså har jag investerat i flertalet surfplattor till mig själv och familjen.
Jag har köpt appar, och tillbehör till Android-enheterna. Allt som allt har det säkert kostat mig runt 100 000 kr vid det här laget. Inga pengar jag grämer mig över, utan jag tycker att det har varit kul, att kunna annpassa enheterna så mycket.

Något som jag i och för sig alltid har tyckt varit dåligt med Android, det är att Ni tillverkare tar sådan tid på er att släppa uppdateringar, samt att ni struntar i att uppdatera enheter i den billigare klassen, eller enheter som är 1+ år.
Ibland har jag root’at och lagt in en så kallad ”custom rom”. Och det blir för de mesta de äldre enheterna som får en ”custom rom”, men nyare android-version än vad tillverkaren har tagit fram.

Men nu börjar jag känna att det går mot ett slut för Android, i alla fall här i vårt hem.
Vi behöver kunna lita på att våra enheter är säkra, inte fulla av säkerhetshål eller andra läckor av information. Vi hanterar inte enbart mail och sociala-medier på våra enheter, utan vi utför bankärenden och andra finansiella tjänster. Vi har vårt liv på våra enheter, information som är privat, och information som är känslig. Information som vi vill bestämma vem ska få ta del av, etc.

NI, Google och andra tillverkare av Android-enheter! Ni måste nu ta er i kragen och sätta igång ett digert säkerhetsarbete. Se till att alla enheter ni säljer kontinuerligt får uppdateringar som täpper igen säkerhetshål och buggar. Säkra upp enheterna, och låt så gamla enheter som 3-5 år (efter sista säljdagen) få säkerhetsuppdateringar.

En 3 år gammal enhet kanske inte klarar av att köra Android 5 eller senare. Men forsätt då med att släppa säkerhetsuppdateringar för den version av Android som enheten klarar av.

Bring patch-tuesdag to Android!
Nu har Ni hösten på er att ta fram en strategi och rulla ut den!
Misslyckas ni med det så kommer denna familjs nästa enhetsinköp bli ett system där det rullar iOS eller Windows Phone.
Och Windows Phone lockar ganska mycket just nu.

// M