Windows Licenser

OEM*
När man köper en dator och Windows kommer förinstallerat så är licensen en så kallad OEM. Denna Windows/licens-form kommer med ett antal viktiga punkter som man bör tänka på:
¤ Windows är bundet till den dator det kom med, får ej installeras på annan dator (vare sig datorn går sönder eller blir stulen).
¤ Säljer du datorn så måste du även skicka med Windows, du får ej behålla det.
¤ När du skall aktivera Windows så är du tvungen att ringa Microsoft’s aktiveringscenter (020-140 00 15), och aktivera via telefonen.
¤ Det ingår ej någon support hos Microsoft för OEM-licensmjukvara.
¤ Det är system/datorbyggaren, eller den som installerade Windows på datorn som skall stå får support.
¤ Det är inte säkert att du får någon Windows cd, utan återställningsmediat kan se ut på olika sätt (vissa tillverkare kör med en återställningslösning där all program för återinstallering ligger på en dold partition på hårddisken, andra på så kallade recovery cd’s).
¤ Du kan ej beställa ersättningsmedia från Microsoft på OEM-licenserad mjukvara (du får vända dig till system/datorbyggaren).
¤ Du kan uppgradera din dator med ny hårdvara, men byter du moderkort så upphör licensen att gälla, och du är tvungen att skaffa nytt Windows.

OEM-mjukvara säljs förinstallerad tillsammans med dator. Dock finns ett litet undantag som kan vara värt att kika på, bygger du din dator själv så klassas du som dator/systembyggare och kan köpa Windows med en OEM-licens utan dator, eller annan hårdvara (detta är nytt).
En annan fördelen med denna licensering är ett lägre pris jämfört med en FPP**licens samt att mjukvara och hårdvara är testade tillsammans för bästa prestanda.

 

FPP**
FPP-licensen är dyrare än OEM-licensen, men här finns det en del punkter som ka göra det värt att lägga ut de extra slantarna.
¤ Med en FPP-licens så får du flytta Windows till en annan dator, Windows är inte bundet till någon särskild dator.
¤ Säljer du din dator, så kan du behålla Windows.
¤ Du kan välja att aktivera via Internet eller via telefon (Microsoft’s aktiveringscenter, 020-140 00 15).
¤ Det ingår 2 st konstnadsfria supportincidenter hos Microsoft Tekniska Support (kontakt antigen via telefon, mail, eller chatt).
¤ Behöver du beställa ersättningsmedia så ringer du Microsoft Direct Services.

Denna produkt vänder sig i första hand till hemanvändare och företag med mindre än 5 datorer.
Tänk dock på att du behöver en licens per installation, du kan med andra ord inte köpa en FPP-version och ha den installerad på flera datorer samtidigt.

 

Licens-avtalet är det man godkänner för att kunna installera Windows, och som många enbart klickar för att de godkänner, utan att läsa avtalet.
Om du är nyfiken eller intresserad av vad som står i licens-avtalet för den Windows-version du har installerat så finner du det i filen EULA.txt som ligger i mappen System32 (C:\WINDOWS\system32).

Notera – Innehav av programvaran / media är i sig ingen licens som ger rätt till användning.

How To Tell – Microsoft sida där dukan kolla om du har en äkta Windows-licens.
Microsoft sidor om licenser.

Informationen på denna sida är enbart tänkt som upplysning och kan inte ses som bindande på något sätt. Vid funderingar om licenser så bör du kontakta Microsoft (Kundservice/08-752 56 30).

* Original equipment manufacturers ≈ Datortillverkare/Systembyggare.
** Full Package Product /boxad /kartongprodukt ≈ Säljs i kartong.